A gjejnë hotele italianët në Vlorë?

Këto ditë jam në Itali, puna ime me DigitalVlora në Shqipëri vazhdon, megjithatë kam marrë një periudhë të vogël pushimesh.

Meqenëse jam këtu, doja të kontrolloja se si shfaqen hotelet në Vlorë nga kërkimet e bëra në Google nga italianët.

Kam bërë disa teste si me frazat e përgjithshme të kërkimit ashtu edhe me kërkime më specifike. Në marketingun dixhital shpesh flasim për Long Tail, grafikun që mund ta shihni në këtë artikull. Si funksionon Long Tail?

Grafiku na tregon se sa kërkime shumë të përgjithshme (për shembull “hotele në Vlorë”) bëhen shumë herë në muaj. Ka edhe shumë kërkime specifike, të gjitha të ndryshme nga njëri-tjetri (për shembull “hotel në Vlorë me pishinë për fëmijë”), të cilat bëhen më pak herë në muaj, por janë vërtet shumë, të gjitha të ndryshme.

Në grafik, kërkimet e përgjithshme janë në të majtë, ato specifike në të djathtë.

Zona në të djathtë të grafikut quhet “bisht i gjatë” dhe nga këtu vjen emri i grafikut. Në radhën e gjatë ka shumë kërkime specifike, dhe pikërisht për këto kërkime është strategjike të gjendeni, për të rritur biznesin tuaj.

Në thelb, nëse hoteli ynë (por kjo vlen edhe për kompanitë, jo vetëm për turizmin) ka karakteristika që e dallojnë atë nga hotelet e tjera, dhe nëse uebfaqja e tij nxjerr në pah këto karakteristika, atëherë dukshmëria e tij organike rritet. shumë, dhe për këtë arsye do të gjendet në kërkimet e bëra në Google nga ata turistë që kërkojnë një hotel të tillë dhe që nëse e gjejnë, me shumë mundësi do ta rezervojnë.

Kështu që kërkova fillimisht me një fjali të përgjithshme dhe më pas një fjali specifike. Le të shohim rezultatet.

Kërkim i përgjithshëm

Në Google, nga Italia, kërkova “hotel in Vlore“. Në faqen e parë dolën reklamat e bëra nga OTA-të më të rëndësishme si Booking, Trivago, Hotelscan përmes shërbimit Google Ads dhe më pas rezultatet natyrore, por të gjitha lidhen me portalet kryesore të hoteleve. Hoteli i parë që u shfaq i vetëm, me faqen e tij, ndodhet në faqen e gjashtë të Google, në pozicionin 54!!.

Kjo do të thotë që hotelet në Vlorë (kam provuar edhe për qytete të tjera turistike në Shqipëri dhe situata është e njëjtë) nuk mund të gjenden në Google. Për një sipërmarrës kjo do të thotë se ai duhet të mbështetet domosdoshmërisht te OTA-të ose ndërmjetësuesit e tjerë, pa arritur të arrijë vetë shikueshmërinë e mirë në treg, nëpërmjet faqes së tij të internetit.

Kërkim specifik

Sigurisht që është e vështirë të arrish rezultatet e para të Google me një frazë kërkimi të përgjithshëm, por nuk është për kërkime specifike, të cilat për këtë arsye janë shumë të rëndësishme në marketingun dixhital dhe SEO.

Pra, le të shohim rezultatin e testit tim. Kërkova “hotelin në Vlorë me pishinë” të Italisë. Situata është pak më e mirë se më parë, megjithatë vetëm një hotel është shfaqur, në faqen e dytë të Google, në pozicionin 14. Të gjitha hotelet e tjera janë pozicionuar shumë më keq.

Më pas bëra një sërë testesh të tjera, gjithmonë me kërkime specifike, dhe situata mbeti e njëjtë.

Si të gjendeni në Google?

Arsyeja pse, ndryshe nga resortet e tjera turistike në vende të tjera, hotelet në Shqipëri nuk kanë dukshmërinë e tyre organike, me shumë pak përjashtime, është për faktin se:

  • shumë hotele nuk kanë faqen e tyre të internetit
  • kush ka një faqe interneti nuk e ka optimizuar atë me teknikat SEO

SEO (Search Engine Optimization) është një disiplinë shumë komplekse, e cila studion se si të merrni shikueshmërinë më të mirë organike përmes faqes tuaj të internetit (d.m.th. atë natyrore, pa paguar për fushatat reklamuese në internet) për të rritur biznesin.

Ne kemi folur tashmë për SEO në blogun tonë, ju mund të lexoni artikullin SEO dhe përvoja e përdoruesit.

Kjo do të thotë se, duke pasur parasysh se pak hotele në Shqipëri kanë investuar në SEO, ata që vendosin ta bëjnë këtë kanë një shans të shkëlqyer për sukses, duke qenë se ka pak konkurrentë.

Nëse doni të dini më mirë se si hoteli juaj mund të arrijë vetë shikueshmëri të mirë në Google, na kontaktoni! Ne jemi në dispozicionin tuaj për të analizuar me ju se si përmes faqes tuaj të internetit është e mundur të gjendeni nga objektivi i dëshiruar.