Marketingu me Pinterest

Audienca e tij kryesisht femërore, përmbajtja vizuale, origjinale dhe kreative, e bëjnë Pinterest një kanal shumë interesant, për t’u përfshirë në strategjitë tona të marketingut në internet.

Pinterest është një rrjet social i bazuar në ndarjen e imazheve dhe videove, brenda të cilit çdo përdorues mund të krijojë tabela mesazhesh ku mund të ruajë përmbajtjen që i konsideron më interesante. Fokusi i tij i vërtetë janë “kunjat“, postimet reale që përmbajnë imazhe dhe titra të shkurtra.

Më shumë se dy të tretat e audiencës së Pinterest përbëhet nga gra, shumica në grupmoshën 18 deri në 44 vjeç. Zonat e botës me numrin më të madh të përdoruesve janë Shtetet e Bashkuara, Evropa dhe Australia.

Pinterest është një rrjet social popullor për gjetjen e ideve, ideve, produkteve origjinale për të blerë, dhe kjo e bën atë shumë interesant për kompanitë në sektorë dhe kamare të panumërta.

Një tipar tjetër interesant i Pinterest është jetëgjatësia mesatare e një pin, e cila mund të jetë deri në 3muaj. Kjo kohëzgjatje është shumë më e madhe se ajo që mund të arrihet në rrjetet kryesore sociale (për shembull Facebook, Instagram), ku përmbajtja e pa sponsorizuar ka shikueshmëri të kufizuar deri në ditën e publikimit dhe, në disa raste, deri në disa ditë në vijim.

Madhësia dhe karakteristikat e audiencës së tij, veçoritë e këtij social frymëzues, kohëzgjatja e gjatë e përmbajtjeve, natyra e tij vizuale, e bëjnë Pinterest të përshtatshëm për t’u përfshirë në shumë plane marketingu në mediat sociale.

Një parakusht për ta përdorur atë për qëllime biznesi është të kesh një profil të kompanisë, i cili mund të krijohet nga e para, ose me transformim, duke filluar nga llogaria personale.

Si të krijoni një profil biznesi

Në vetëm disa hapa, mund të krijoni një faqe kompanie falas në Pinterest, ku më pas mund të publikoni kunjat tuaja.

Për ta konfiguruar, ndiqni këto hapa:

 • shkoni në faqen pinterest.com/business/create dhe zgjidhni “Krijo llogari”;
 • zgjidhni gjuhën, pozicionin gjeografik dhe shkruani emrin e biznesit;
 • shkruani një përshkrim që përmban fjalë kyçe që lidhen me biznesin tuaj, dërgoni logon e kompanisë si foto profili dhe tregoni adresat e faqes së internetit dhe profilet sociale të kompanisë;
 • plotësoni profilin me informacionin e kontaktit dhe imazhin e kopertinës;
 • Kontrolloni faqen tuaj të internetit, duke ndjekur atë që tregohet në faqen pinterest.it/settings/claim;

Në këtë pikë profili juaj i biznesit, i nevojshëm për të zbatuar strategjitë tuaja, të përcaktuara në planin e marketingut të mediave sociale, është gati.

Pinterest SEO

Pinterest nuk është vetëm një media sociale, por edhe një motor i fuqishëm kërkimi për përmbajtje vizuale. Kjo është arsyeja pse është thelbësore të prodhojmë përmbajtje që është në përputhje me objektivat e dukshmërisë organike, në një mënyrë të ngjashme me mënyrën se si ne kujdesemi për faqen tonë për të arritur një pozicionim efektiv në Google.

Këtu janë disa udhëzime për të rritur dukshmërinë e kunjave tuaja:

 • Titulli i shkurtër dhe konciz: për të tërhequr audiencën tuaj, shkruani një titull që është shpjegues, tërheqës dhe përmban fjalë kyçe strategjike;
 • Përshkrimi i pinit: Ndërsa mund të shkosh deri në 500 karaktere, kujdes për cilësinë e përshkrimit dhe jo për gjatësinë e tij. Mund të jetë e mjaftueshme të shkruani një tekst më të shkurtër, i cili gjithsesi nxjerr në pah informacionin specifik të asaj që po promovoni, si për shembull për ta bërë përmbajtjen tërheqëse dhe që përmban fjalë kyçe që lidhen me atë kryesore;
 • hashtag: mbani në mend se hashtags të futur në përshkrim, nëse klikohen, e bëjnë përdoruesin të braktisë përmbajtjen tuaj. Përdorni disa, vetëm ato që në të vërtetë shërbejnë për të renditur temën e kunjave tuaja, duke favorizuar hashtags të veçantë.

Pinterest Rich Pin

Ashtu si me fragmentet organike (p.sh. rezultatet e Google) që mund të pasurohen me informacione të detajuara, edhe në Pinterest është e mundur të publikohen informacione shtesë, gjë që e bën pinin më të plotë dhe për rrjedhojë më interesant.

Përpara se të mund të publikoni Rich Pin është e nevojshme të futni në faqet e internetit që i japin jetë pinit (artikull, produkti, recetë) ose vlerat e Open Graph ose të dhënat e strukturuara me skemën e artikullit dhe të dorëzoni ndonjë nga këto për miratim nga Pinterest, përmes verifikuesit të mëposhtëm.

: Këto janë llojet e kunjave të pasura :

 • Kunjat e artikujve: ato janë krijuar për të ndarë më mirë artikujt e publikuar në internet, për shembull në blogun e kompanisë. Ato ju lejojnë të nënvizoni titullin, një hyrje të shkurtër, imazhin kryesor dhe autorin e artikullit;
 • Pini i produktit: ju lejon të përfshini një lidhje që të çon drejtpërdrejt në faqen e shitjeve të produktit, çmimin dhe disponueshmërinë e tij;
 • Pin App: kompanitë që kanë zhvilluar një aplikacion celular, mund të publikojnë një pin të pasuruar, i cili përmban një buton për ta shkarkuar dhe instaluar në smartfonin ose tabletin e tyre;
 • Kunja e recetës: e dobishme për kompanitë që operojnë në sektorin e restoranteve dhe ushqimeve, ajo nxjerr në pah përbërësit dhe kohën e përgatitjes.

Pinterest Ads

Ashtu si me rrjetet e tjera sociale, Pinterest gjithashtu u ofron kompanive shërbimin e vet reklamues, për t’i dhënë shikueshmëri përmbajtjes së sponsorizuar, që synon objektivin e duhur.

Fushatat reklamuese Pinterest mund të kenë objektiva të ndryshëm, të cilët mund të klasifikohen në 3 lloje: ndërgjegjësimi i markës, trafiku dhe konvertimet. Për shembull, ata mund t’i ndihmojnë njerëzit të zbulojnë markën tonë, të bëjnë një kunj videoje më të dukshme, të përcjellin publikun në kompaninë tonë ose faqen tonë të tregtisë elektronike.

Audienca mund të profilizohet bazuar në gjininë, moshën, vendndodhjen, interesat dhe fjalët kyçe të kërkuara. Është gjithashtu e mundur të përdorni një audiencë të personalizuar, për të arritur klientët tuaj ose ata që kanë kaluar nëpër faqen tonë të internetit.

Për të gjurmuar konvertimet dhe për të marrë informacion se kush na ka vizituar, duhet të instaloni etiketën Pinterest, një bllok i veçantë kodi që do të instalohet në faqet e faqes sonë të internetit.

Për më tepër, për disa aplikacione të njohura, Pinterest ofron integrime të drejtpërdrejta, si në rastin e Shopify, WordPress, WooCommerce, Magento, Weebly.

Të dhënat e analitikës në Pinterest

Analizimi i sjelljes së ndjekësve tuaj dhe audiencës së Pinterest është i mundur përmes menysë “Të dhënat analitike”.

Faqja Vështrime të audiencës tregon, për periudhën e zgjedhur, kategoritë dhe interesat e tyre, demografinë dhe llojin e pajisjes së përdorur nga audienca e përzgjedhur. Analiza mund të kryhet për ndjekësit tuaj ose për të gjithë përdoruesit e Pinterest.

Nga ana tjetër, faqja “Trending” tregon termat më të kërkuar në Pinterest, por për momentin kanë të bëjnë vetëm me Shtetet e Bashkuara, Mbretërinë e Bashkuar dhe Kanadanë, megjithëse së shpejti duhet të përfshihet edhe Italia.