Mbikëqyrje dixhitale

Mediat sociale censurojnë përmbajtjen që sipas mendimit të tyre nuk janë “të pajtueshme”, Evropa është gati të miratojë rregulloren ChatControl që autorizon kompanitë private të analizojnë komunikimet tona dixhitale (mesazhet dhe emailet), Google dhe Amazon dëgjojnë dialogët brenda shtëpive tona. Disa reflektime për të ardhmen që na pret.

Kohët e fundit doli se mijëra punonjës të Google (ose kompani të lidhura me të) paguhen për të dëgjuar bisedat e bëra nga ne përdoruesit në prani të asistentëve zanorë, si Google Home, Google Assistant. Një situatë e ngjashme është shfaqur në lidhje me Amazon dhe ndihmësin e saj Alexa.

Arsyetimi zyrtar i Google dhe Amazon është se është e nevojshme të dëgjohen komandat e vendosura nga njerëzit mbi asistentët e zërit, për ta bërë njohjen e zërit gjithnjë e më të saktë.

Fakti është se në ato biseda mund të dalin emra dhe fakte që lejojnë njerëzit të identifikohen dhe jeta e tyre private të zhveshur, me gjithë respektin e duhur ndaj direktivës evropiane GDPR e cila në teori duhet t’i mbrojë njerëzit nga këto rreziqe.

Për të qëndruar në Evropë, një humbje e mëtejshme e të drejtave është në gatishmëri, sapo Këshilli Evropian të ratifikojë rregulloren e re të BE-së të riemërtuar “ChatControl“.

Në këtë rast, të gjitha komunikimet tona dixhitale, si mesazhet dhe emailet, do të kalojnë nën kontrollin e menaxherëve të shërbimeve të komunikimit (për shembull Facebook dhe Google), të cilët do të jenë në gjendje t’i analizojnë ato, të ndihmuar nga algoritmet e inteligjencës artificiale dhe t’i raportojnë kontrollojnë ato mesazhe që do të futen në filtrat e tyre, duke kërkuar përmbajtje pornografike për fëmijë.

Pavarësisht normave të gabimeve deri në 86% sipas statistikave të policisë, qytetarë të panumërt të pafajshëm do të dyshohen për kryerjen e një krimi, të miturit do të shohin nudo (sexting) të krijuar nga vetë të bien në duar të gabuara, viktimat e abuzimit do të humbasin kanalet e sigurta për këshilla. Pikërisht kjo pikë e fundit, mundësia që “ChatControl” të përfundojë duke përgjuar dhe raportuar gabimisht komunikimet mes pacientëve të mitur, prindërve të tyre dhe terapistëve apo avokatëve që i ndihmojnë në rrugën pas abuzimit të pësuar, është aktualisht ndër më të diskutueshmet.

Sipas Guido Scorza, avokat dhe anëtar i bordit të Garantuesit për mbrojtjen e të dhënave personale, është << Nuk ka dyshim që nëse diçka shkon keq, mendoj për rrezikun e rezultateve false, pasojat për njerëzit mund të jenë po aq dramatike sa të bëhesh markë, në ndonjë bazë të dhënash publike ose private, si një pedofil kur nuk je. >>

Këtij skenari, ne i shtojmë gjithashtu praktikën e censurimit të atyre përmbajtjeve që nuk janë më të mbuluara, të publikuara nga njerëzit në rrjetet kryesore sociale (veçanërisht në Facebook dhe Google), të cilat konsiderohen “jo në përputhje” me politikat e mediave sociale pritëse. Në fakt, censura prek ato përmbajtje që nuk përputhen me objektivat ekonomike dhe financiare të grupeve të mëdha mbikombëtare që menaxhojnë mediat kryesore sociale.