Biznes online për turizmin në Shqipëri

Kur një turist kërkon në internet për një hotel, ai gjen OTA në rezultatet e para. OTA më të famshme (Agjencitë e Udhëtimit në internet), si Booking, Expedia, Hotel.com, Agoda dhe AirBnB, mbledhin numrin më të madh të vizitave dhe pozicionohen në rezultatet e para të Google, falë investimeve të mëdha në reklama, përmes Google Ads shërbim.

Nëse punoni në sektorin e turizmit, shpesh keni pyetur veten nëse është më mirë të kesh faqen tënde të internetit apo të mbledhësh prenotime përmes OTA-ve. Të dy zgjidhjet nuk janë alternativa, përkundrazi, pikërisht duke i përdorur të dyja, arrihet rezultati më i mirë. Megjithatë, duhet gjetur ekuilibri i duhur.

Detyra e një hoteleri është të gjejë klientë në faqet e internetit që vizitohen më shumë, dhe ndër këto më të rëndësishmet janë padyshim OTA-të, të cilat janë të domosdoshme. Komisionet e kërkuara nga Booking dhe OTA të tjera janë shumë të larta, megjithatë është e dobishme të përfitoni nga OTA jo vetëm për të marrë rezervime, por edhe për t’u njohur nga klientët e mundshëm.

OTA po, por jo vetëm!

Pa Booking.com dhe kanale të tjera OTA është e vështirë të bësh biznes në internet. Prandaj, prania në portalet OTA është shumë e rëndësishme, megjithatë shitjet direkte dhe pa ndërmjetës janë gjithashtu thelbësore.

Tendenca e përdoruesve të internetit është në fakt që të përdorin portalet e rezervimeve turistike si vende për të kërkuar për të gjetur hotelin e interesit të tyre. Pasi të kenë identifikuar një strukturë që i pëlqen, turisti kërkon në faqen e internetit të hotelit për të parë nëse mund të rezervojë me çmime më të mira dhe nëse hoteli ofron shërbime të tjera përveç akomodimit.

Kjo është arsyeja pse është thelbësore të keni faqen tuaj të internetit, për sa kohë që është e përshtatshme për biznes.

5 këshilla për biznesin tuaj online

Siç do ta shohim së shpejti, nuk mjafton të kesh një faqe interneti me një pamje të këndshme grafike, duhet të bësh diçka tjetër. Këtu janë disa këshilla:

  1. Ofrimi i çmimeve më të ulëta në faqen e internetit është i padobishëm nëse klientët tuaj nuk mund t’ju gjejnë në Google
  2. Për të shitur më shumë, faqja e internetit duhet të jetë e lundrueshme kryesisht nga smartphone
  3. Faqja duhet të mbledhë kërkesa për rezervime nëpërmjet formularëve ose të marrë rezervime direkt me një booking engine
  4. Kur turistë të interesuar ju kontaktojnë me email, ju duhet të përgjigjeni shpejt
  5. Mundohuni të mbani mysafirët tuaj, të cilët mund të qëndrojnë ende në hotelin tuaj

A funksionon një faqe interneti e mirë? jo gjithmone!

Elementet që duhen marrë parasysh për të krijuar një faqe interneti që funksionon janë të ndryshëm. Le të shohim më të rëndësishmet.

  • foto dhe video: cilësia e fotove që prezantojnë hotelin tuaj dhe ndoshta edhe videot profesionale janë thelbësore. Sa i përket videove, një ide është që ato të regjistrohen me pamjet e bëra nga droni, si për jashtë ashtu edhe për brenda. Ne në Digital Vlora, falë partnerit tonë Venice Studio, jemi në gjendje t’ju ofrojmë xhirime profesionale ajrore me cilësi të lartë.
  • tekste: nuk mjafton të publikoni foto dhe video, është thelbësore të futni tekstet më të përshtatshme në gishtin tuaj të internetit për të bindur turistin dhe për të marrë rezervimin e tij. Tekstet duhet të shkruhen jo vetëm për të interesuar klientin, por edhe për t’i demonstruar Google se faqja jonë është e duhura për t’u treguar atyre që kërkojnë një hotel në zonën tonë, me shërbimet që ne ofrojmë. Shkrimi i tekstit efektiv për motorët e kërkimit kërkon një njohuri të thellë të teknikave të quajtura SEO (Search Engine Optimization).
  • shpejtësia: një faqe interneti e shpejtë është thelbësore si për të kënaqur përdoruesin që e shfleton atë dhe për të pasur një shans më të madh për t’u shfaqur në rezultatet e para në Google.
  • chat: lejimi i përdoruesve që shfletojnë faqen tuaj për t’ju kontaktuar me email ose për të kërkuar informacion nëpërmjet whatsapp ose Messenger është shumë e rëndësishme. Kur një përdorues është gati të kërkojë rezervime, nëse ka dyshime dëshiron ta zgjidhë shpejt, përndryshe ai heq dorë dhe kërkon një hotel tjetër.
  • shumëgjuhëshe: gjuha angleze njihet nga rreth 50% e njerëzve që jetojnë në vendet evropiane. Faqja e internetit në anglisht nuk mjafton, është e rëndësishme ta krijoni atë në disa gjuhë, ato që fliten nga klientët tuaj të rregullt dhe nga turistët që arrijnë në qytetin tuaj. Ne në Digital Vlora rekomandojmë faqe interneti në anglisht, italisht, shqip. Mund të shtoni edhe gjuhë të tjera, si p.sh. gjermanishtja.

Zgjidhni Digital Vlora, ne do t’ju sugjerojmë strategjitë më të mira për të rritur biznesin tuaj. Digital Vlora merret me projektimin dhe krijimin e faqeve profesionale në internet, i publikon ato në internet duke përdorur hosting profesional dhe plotëson ofertën e saj me të gjitha shërbimet e nevojshme të internetit.
Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth këtyre temave, na kontaktoni.